De 26-jarige huzaar der eerste klasse Ronald van Dort die zondag in Uruzgan in de buurt van Tarin Kowt zwaargewond raakte bij de ontploffing van een bermbom, is dinsdagochtend teruggekeerd in Nederland. Hij is overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.
Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De soldaat zal verder in Nederland worden behandeld. Zijn toestand wordt stabiel genoemd maar kritiek.
Het verkenningsvoertuig van het type Fennek waarin Van Dort zat reed zondag 30 maart op een bermbom. Door het letsel dat hij opliep moesten zijn beide benen worden geamputeerd.
De behandeling van de andere vier soldaten die zondag bij twee verschillende aanvallen met bermbommen in de buurt van Tarin Kowt eveneens gewond raakten kan waarschijnlijk in het hospitaal in Kamp Holland worden afgerond, aldus het ministerie van Defensie.
Donderdag reed bij Chora, ten noordoosten van Tarin Kowt, ook een voertuig op een explosief. Daardoor raakten drie militairen lichtgewond. Hun verwondingen vielen mee omdat zij in een Bushmaster zaten. Dit is een zwaar type pantservoertuig.
Volgens het ministerie van Defensie is het onmogelijk om alle operaties uit te voeren met dit type pantserwagen. De fennek ontbeert een gepantserde plaat onder de wagen en is daardoor veel vatbaarder voor explosieven.
De Bushmasters werden speciaal aangekocht van Australië in verband met de missie in Uruzgan.
Ondanks dat de Nederlanders goed getraind zijn hoe ze explosieven kunnen ontdekken, valt het volgens Defensie nooit helemaal uit te sluiten dat er een explosief tot ontploffing komt.
Het Nederlandse ministerie van Defensie besloot vorig jaar wel tien extra Bushmasters voor de missie in Uruzgan aan te schaffen. WildersDe Taliban hebben ondertussen op militante websites verklaard dat de aanvallen met de bermbommen van zondag een vergelding zijn voor het uitbrengen van de film Fitna van de politicus Geert Wilders.
De fundamentalistische moslimgroepering had gedreigd met aanslagen op de Nederlandse troepen in Afghanistan naar aanleiding van de film van het parlementslid Wilders die wordt bestempeld als een felle aanval die gericht is tegen de Koran.
Het ministerie van Defensie verklaarde niet onder de indruk te zijn van de Taliban-verklaring en deed dat af als de bekende propaganda van de groepering.
Desalniettemin heeft premier Jan Peter Balkenende zich een poosje terug hardop afgevraagd hoe Wilders het wil verantwoorden wanneer er slachtoffers onder de Nederlandse militairen zouden vallen door het uitbrengen van zijn film.