zaterdag 10 mei 2008
Situatie van gewonden door bermbommen in Uruzgan
Die situatie van de eveneens gewond geraakte soldaat der eerste klasse Toninho Norden en de eerder gewond geraakte huzaar Ronald van Dort is onveranderd. Hun situatie werd eerder omschreven als “kritiek maar stabiel”.
woensdag 16 april 2008
Situatie gewonde militair nog steeds zeer kritiek
Het verkenningsvoertuig van het type Fennek waarin de 26-jarige Van Dort reed werd zondag 30 maart geroffen door een bermbom. Door het letsel dat hij opliep moesten zijn beide benen worden geamputeerd.
Hij wordt nog steeds behandeld in het militair hospitaal in Utrecht. De minister zei volgens het persbureau ANP: “Onze gedachten en gebeden zijn bij hem.”
Door een viertal recente aanslagen met bermbommen in Uruzgan raakten kort achter elkaar elf militairen gewond.
Nederland heeft besloten om een extra peloton militairen naar het aziatische land te sturen die de daaraanwezige soldaten moeten beschermen.
Een Nederlandse soldaat die adviseur is van het Provinciaal Reconstructie Team in Deh Rawod bracht onlangs de aanslagen in verband met een operatie waarbij in de provincie papavervelden worden geruimd. Dit zou leiden tot een toename van het geweld.
Zie ook
Adviseur van PRT Uruzgan tegen vernietiging papavervelden in Deh Rawod
zondag 13 april 2008
Gewonde militair van explosie op 3 april terug in Nederland
Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. De soldaten waren op patrouille aan de zuidrand van de Baluchi-vallei toen hun pantserwagen getroffen werd door een bermbom, een zogenoemd Improvised Explosive Device (IED).
vrijdag 4 april 2008
Opnieuw Nederlanders gewond in Uruzgan door bermbom
Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De gewonden zijn overgebracht naar het militaire role 3 hospitaal op Kandahar Airfield en maken het naar omstandigheden goed.
Er wordt bekeken welke medische hulp verder noodzakelijk is. De militairen hebben zelf hun thuisfront geïnformeerd.
De het zwaargepantserde voertuig van het type Bushmaster waar zij in zaten is flink beschadigd. Het is de vierde keer in nog geen week tijd dat Nederlandse militairen door een geïmproviseerd explosief (IED) verwondingen hebben opgelopen.
In totaal zijn daarbij nu twaalf soldaten gewond geraakt. Een van de soldaten raakte bij de explosie van een bermbom beide benen kwijt. Hij was de bestuurder van een veel lichter gepantserde Fennek en is ondertussen overgebracht naar Nederland.
Hij ligt in coma in het centraal militair hospitaal in Utrecht. Zijn toestand is nog steeds stabiel, maar kritiek.
woensdag 2 april 2008
Gewonde militair terug uit Uruzgan in Nederland
Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De soldaat zal verder in Nederland worden behandeld. Zijn toestand wordt stabiel genoemd maar kritiek.
Het verkenningsvoertuig van het type Fennek waarin Van Dort zat reed zondag 30 maart op een bermbom. Door het letsel dat hij opliep moesten zijn beide benen worden geamputeerd.
De behandeling van de andere vier soldaten die zondag bij twee verschillende aanvallen met bermbommen in de buurt van Tarin Kowt eveneens gewond raakten kan waarschijnlijk in het hospitaal in Kamp Holland worden afgerond, aldus het ministerie van Defensie.
Donderdag reed bij Chora, ten noordoosten van Tarin Kowt, ook een voertuig op een explosief. Daardoor raakten drie militairen lichtgewond. Hun verwondingen vielen mee omdat zij in een Bushmaster zaten. Dit is een zwaar type pantservoertuig.
Volgens het ministerie van Defensie is het onmogelijk om alle operaties uit te voeren met dit type pantserwagen. De fennek ontbeert een gepantserde plaat onder de wagen en is daardoor veel vatbaarder voor explosieven.
De Bushmasters werden speciaal aangekocht van Australië in verband met de missie in Uruzgan.
Ondanks dat de Nederlanders goed getraind zijn hoe ze explosieven kunnen ontdekken, valt het volgens Defensie nooit helemaal uit te sluiten dat er een explosief tot ontploffing komt.
Het Nederlandse ministerie van Defensie besloot vorig jaar wel tien extra Bushmasters voor de missie in Uruzgan aan te schaffen.
Wilders
De Taliban hebben ondertussen op militante websites verklaard dat de aanvallen met de bermbommen van zondag een vergelding zijn voor het uitbrengen van de film Fitna van de politicus Geert Wilders.
De fundamentalistische moslimgroepering had gedreigd met aanslagen op de Nederlandse troepen in Afghanistan naar aanleiding van de film van het parlementslid Wilders die wordt bestempeld als een felle aanval die gericht is tegen de Koran.
Het ministerie van Defensie verklaarde niet onder de indruk te zijn van de Taliban-verklaring en deed dat af als de bekende propaganda van de groepering.
Desalniettemin heeft premier Jan Peter Balkenende zich een poosje terug hardop afgevraagd hoe Wilders het wil verantwoorden wanneer er slachtoffers onder de Nederlandse militairen zouden vallen door het uitbrengen van zijn film.
zondag 30 maart 2008
ISAF-soldaten uit Nederland gewond door bermbommen bij Tarin Kowt
Bij de eerste ontploffing reed een voertuig tijdens een patrouille in de omgeving van Tarin Kowt op een improvised explosive device (IED). Hierbij raakten drie militairen gewond die met hun jeep op patrouille waren.
Eén van hen is zwaargewond en moet zijn beide benen missen. Zijn toestand is kritiek. De andere militairen maken het naar omstandigheden goed. De gewonden zijn overgebracht naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland, aldus Defensie.
De explosie gebeurde rond twaalf uur plaatselijke tijd. De families van de gewonde militairen zijn intussen ingelicht.
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn spraken in een gezamenlijke verklaring hun afschuw uit over deze aanslag.
“Het is heel ernstig dat er weer een Nederlandse militair zulke zware verwondingen heeft opgelopen. Ons medeleven gaat uit naar hem en naar zijn familie, vrienden en collega’s.”
“Het is triest te moeten constateren dat de terroristen die een vredig en voortvarend Afghanistan willen dwarsbomen gebruik maken van dit soort laffe methoden. Onze militairen zijn echter vastberaden hun zware taak in Uruzgan voort te zetten. Zij strijden tegen terreur en voor een betere toekomst van de Afghaanse bevolking.”
Tweede aanslag
Zondagavond rond 19.00 uur lokale reed er opnieuw een patrouille in de omgeving van Tarin Kowt op een Improvised Explosive Device (IED). Hierbij raakten twee militairen gewond.
Ook zij zijn overgebracht naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland. Hun toestand is stabiel. De militairen hebben zelf hun thuisfront ingelicht, aldus het ministerie van Defensie.
In Uruzgan is het grootste deel van de 1.600 Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn gestationeerd. Ze leiden daar het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistance Force van de NAVO.
Sinds de Nederlandse missie eind 2001 in Afghanistan begon zijn er 14 militairen om het leven gekomen.
De Afghaanse minister van Defensie Wardak zei vorige week dat de buitenlandse troepen in Afghanistan meer bermbommen te wachten staan.
Volgens Wardak zullen de Taliban meer van zulke aanslagen plegen omdat ze een open strijd niet kunnen winnen.
De provincie Uruzgan behoort tot het Regionaal Commando Zuid van de ISAF-veiligheidsmacht. Het zuiden van het land staat bekend als de meest gewelddadige van de vijf regio's waarin de ISAF het land heeft opgedeeld.